Yhdyssanaoppia ja sivuston jujusta vielä :)

Alkuunsa täytyy sanoa, että en minä itsekään mikään äidinkielentaituri ole! :D

Kiitos kaikille sadoista posteista ja ehdotuksista mitä on tullut!

Pyrin toteuttamaan niitä ja antamaan niitä teille äänestettäväksikin – tosin tietyllä pikkiriikkisellä seulalla.. Mutta muutamia (lisääntyvissä määrin tulevia) hieman mönkään menneitä sanaehdotuksia tarkastellessani minulle tuli sellainen kutina, että sivuston juju ei olekaan täysin kirkas kaikille.. :)

Pikkiriikkinen tiedotusasia siis heille, keillä on vaikeuksia saada ideasta ”kiinni”.

Roiskuu kun rapataan :)

Sellaiset sanat kuin: pyllymunaperse, suuretmeloonitrinnassa ja vaikkapa pillumangeetti EIVÄT ole käypiä yhdyssanoja, paristakin syystä :D. (Saati toivottavia kolmoisyhdyssanoja..)

Ensinnäkin: Pelkkä ryhmä härskejä sanoja (millon perusmuodossa, genetiivissä tai milloin missäkin) peräkkäin eivät vain yksinkertaisesti ole edes yhdyssanoja. Emme voi siis yhdistää sanoja ns. mielivaltaisesti: autotalo-omena ja olettaa, että se olisi yhdyssana. :) Vaikka se olisi härskikin: kassittissitreva.. Ei, se vaan ei toimi niin.

Kuten vaikkapa tuo suuretmeloonitrinnassa. Sehän olisi oikein kirjoitettuna: ”Suuret melonit rinnassa” – tai rinnalla. Tai yksinkertaisesti: lollot. :D

Toiseksikin: Pillumangeetti, eli pillumagneetti on vain yhdyssana – vaikka ihan hauska sellainen. Kukapa meistä (miehistä) ei sellainen toivoisi olevan.. Mutta tuo ei ole kolmoisyhdyssana ellei pillumagne ja magne-etti ole keskenään omituisia (minulle vielä tuntemattomia) yhdyssanoja. :)

Hienoa yritystä – lisää vaan!

Älkää siis ”pillumangeetit” ja ”suuretmeloonitrinnoissa” kadotko tai masentuko, vaan laittakaa vaan sanoja tulemaan lisää! :) Pyrkikää vain pitämään mielessä, että nyt pitäisi leikkiä ”valmiilla” yhdyssanoilla..

Eli: Ottakaa 2 kappaletta olemassa olevia yhdyssanoja:
1:  Hiekkalinna ja vaikka
2: Linnakundi
–> Nyt siis voimme yhdistää yhdyssanat 1 ja 2 Hiekkalinna+ Linnakundi => Hiekkalinnakundi, kun tuota sanaa yhdistää tuo molemmissa esiintyvä sana: LINNA.

Tai toinen esimerkki:
1: Pyyhekumi
2: Kumisaapas
–> Nyt siitä tulee Pyyhekumi + Kumisaapas => Pyyhekumisaapas.

Sillä viistiin! :)

Toivottavasti neuvot auttavat, ideahan on kimurantti ja sanojakin on jo jonkin verran. Yritystä vaan, eikä haittaa yhtään vaikka tulisi lisää näitä ”suuretmeloonitrinnassa”-pyyntöjä! :D

Yksi kommentti artikkeliin ”Yhdyssanaoppia ja sivuston jujusta vielä :)”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.